Twarda woda jest zmorą wielu gospodarstw domowych – mówi się o tym głośno, jednak czym tak naprawdę jest „twardość” wody? To określenie nieprecyzyjne, dawniej świadczyło o tym, ile mydła należy zużyć, zanim powstanie piana. Obecnie twardość ma mówić o tym, jaka jest zawartość wapnia oraz magnezu w wodzie – to bowiem od tych dwóch podstawowych kationów dwuwartościowych zależą parametry, którymi odznaczać będzie się woda.
O sposobach uzdatniania wody słów kilka
Czasami zdarza się, że występuje też twardość węglanowa, która zależy od węglanów m.in. wapnia, magnezu i żelaza. W odróżnieniu od pierwotnej twardości, ta jest przemijająca – aby się jej pozbyć, wystarczy zagotować wodę. To dlatego w czajniku tworzy się kamień, do którego powstania przyczyniło się właśnie wytrącanie węglanów. Twarda woda jest niekorzystna także dla prania, gdyż cząsteczki wapnia i magnezu, które osadzą się w materiale, mogą zdecydowanie pogorszyć jego jakość i przyczynić się do szybszego uszkadzania się ubrań. Ponadto ze względów zdrowotnych warto unikać twardej wody, gdyż może mieć wpływ na występowanie podrażnień skóry. W jaki sposób więc zmiękczyć wodę? Uzdatnianie wody może przebiegać na wiele różnych sposobów. Wymienia się tu między innymi destylację, metodę termiczną i metody chemiczne.
Pierwsze rozwiązanie wiąże się z wysokimi kosztami energii cieplnej, dlatego rzadko jest stosowane. Metoda termiczna sprawdza się jedynie jeśli chodzi o twardość węglanową (o czym już wspomnieliśmy). Może też być stosowana jako czynność wstępna do właściwego uzdatniania wody. Najlepsze są sposoby chemiczne, wśród których wskazać można na dekarbonizację wapnem – to najprostsze i najtańsze rozwiązanie pozwalające na zmiękczenie wody. Do przeprowadzenia tego zabiegu potrzebna jest woda wapienna lub takie mleko – środek jest dozowany w odpowiedniej ilości do reaktora, gdzie zachodzi proces strącania i usuwania osadu. Jeżeli zapewnimy temu procesowi wysoką temperaturę (około 100 st.), wówczas uzdatnianie wody przebiegnie w ciągu 10 minut. Poza dekarbonizacją stosuje się też zmiękczanie wapnem i sodą, co pozwala na usunięcie wszystkich soli magnezowych. Konieczne jest jednak spełnienie warunków takich jak podgrzanie wody do 70 lub nawet 90 st. C.
Wśród mniej popularnych rozwiązań wymienić można zmiękczanie wodorotlenkiem sodowym (brak popularności wiąże się z wysokimi kosztami tej metody), fosforanami (również jest zbyt kosztowne dla wody surowej) lub związkami kompleksowo czynnymi. Jak widać, dokładny przegląd metod uzdatniania wody mógłby zająć sporo miejsca, gdyż są to kwestie, o których można naprawdę wiele powiedzieć.