Jak skonstruowane są piece rurowe?

W obecnym czasie, zwraca się szczególną uwagę na konieczność wykorzystywania w piekarniach, odpowiedniego rodzaju pieców. Piece te, wyróżniać się muszą odpowiednia konstrukcją, która będzie w stanie zapewnić im jednocześnie wysoką wydajność, jak również i niezawodność działania. Przykładem takich właśnie pieców, które takie parametry posiadają, niewątpliwie są piece rurowe.

Co wyróżnia piece rurowe?

Piece te, na tle wielu innych, które również znajdują się w powszechnym użytkowaniu, wyróżniają się przede wszystkim bardzo charakterystyczna dla nich budową. Głównymi elementami grzewczymi tych właśnie pieców, okazują się tak naprawdę zamknięte rury stalowe, które bardzo często określa się mianem rurek Perkinsa. Bardzo ważne jest, aby rurki te wykonane były z odpowiednio wysoką starannością, najlepiej z wysokogatunkowe stali ciągnionej, bez wszelkiego rodzaju szwów, które mogłyby się okazać słabym punktem takiej konstrukcji. Bardzo ważne jest również, aby rurki zastosowane w takich piecach, były wypełnione w około ⅓ zawartości, wodą destylowaną. Jeżeli chodzi jednak o rurki, które stosowane są w takich piecach jak piece rurowe do piekarni, muszą one zapewnić odpowiednie połączenie najważniejszych komponentów w takim urządzeniu.

Z jednej strony, rury te muszą być więc wmurowane w palenisko, z drugiej strony zaś, muszą być one poprowadzone aż do komory wypiekowej. Działanie systemu grzewczego w tych urządzeniu opera się na wytworzeniu w rurach pieca pary wodnej, dzięki czemu ciśnienie w rurach może podnieść temperaturę wrzenia wody. Korzystając z takiego właśnie działania pieca na co dzień w czasie pracy piekarni, nie należy dopuszczać do zbyt wysokiego wzrostu poziomu ciśnienia w rurach. W takim przypadku, mogłoby to doprowadzić do eksplozji pieca. Na szczęście jednak, te najbardziej nowoczesne odmiany pieców rurowych, są obecnie wyposażone w cały szereg różnego rodzaju rozwiązań, zwiększających znacznie bezpieczeństwo ich stosowania, alarmujących na przykład o zbyt wysokim wzroście ciśnienia, powyżej dopuszczalnego poziomu. W obecnym czasie, bardzo dużą rolę przykłada się do wyboru odpowiedniego rodzaju pieca piekarniczego. Tym ich rodzajem, który stosowany jest w obecnym czasie szczególnie często, niewątpliwie okazuje się być piec rurowy. Ten jego rodzaj, ceniony jest przede wszystkim ze względu na wysoki poziom wydajności, prostotę konstrukcji, oraz niską podatność na awarie. Właśnie dlatego, ten rodzaj pieca jest stosowany coraz częściej, w piekarniach różnego typu o różnej specyfice, oraz różnych ilościach produkowanej żywności.